måndag 31 januari 2011

Hjärtmössan, igen...

Något gick alldeles fel med hjärtmössan. Den blev plötsligt helt enorm. Jag prövade den flera gånger och den kändes perfekt. När den var klar var den ENORM.

Nu blir den en tröja i storlek 104. Så stor var den, och jag märkte inget. Kanske jag borde ägna mig åt annat än stickning :-).

lördag 29 januari 2011

Tigerrr

Lilla V, snart 4 år, tittade på en hög kläder som väntar på att att hamna i Pytte Vs lådor. Överst låg en härlig plyschoverall som båda storebröderna haft. Pojken var lite ledsen över att han vuxit ur dräkten. Han petade och funderade och undrade till slut när han ska få ha den fina pyjamasen igen. Jag förklarade att den nog är för liten, men att jag ska se vad jag kan göra.

Nu är det lyckligtvis så att mina barn tror att jag har magi i mina händer, och det har jag förstås. Så här lycklig blir man när ens mamma trollar fram en likadan dräkt i större storlek. Och det var inte ens svårt :-).

Iiiiiik, en mus


Med tre söner i huset ska man inte vara lättskrämd. Jag skulle ta fram en kastrull ur skåpet. Där bland kastrullerna var det ett möss som tittade fram.

Nå, det är inte riktigt. Den yngsta sonen fattade tycke för de små mössen på Ikea och laddade upp med ca 24 stycken. Mor tyckte att vi inte skulle ha så många, men några flyttade nog hem till oss i alla fall. Gossen går runt med dem och morrar (för det gör ju möss, inte sant). Men en har blivit kvar i skåpet efter en av alla sorteringslekar. Han lär ska bli stark i armarna när han säpar runt mina kastruller.

Dunk dunk dunk dunk

Såg första delen av YLE 2s serie Sydänääniä, d.v.s. den finska versionen av "Barnmorskorna". Härlig serie <3. Glömde bara att hämta ett paket näsdukar - och jag som började snyfta redan när den ena mamman sa att hon ska till mödrapoli :-).

Sydänääniä kan man se på arenan ännu en månad efter att avsnittet sändes.

fredag 28 januari 2011

Tandlöse


"Vad är det här?" undrade sonen när vi åt. Och det var ju den lösa tanden som plötsligt lossnade :-). Den blivande förskolegossen har nu också förskoleglugg.

Trafikljus


Har du någonsin tittat närmare på den där lådan som finns på stolparna där det finns trafikljus? Jag var tydligen litet stirrig i söndags för jag började titta på lådan medan jag väntade på grönt ljus. Och då, utan förvarning, slog det mej; bilderna på lådan är inte dekorationer, hemliga meddelanden till yttre rymden eller en miss i planeringen. Det är ju en karta!

Fatta hur korkad jag kände mej när jag förstod poängen med bilden :-). Undrar hur många andra saker jag har missat bara för att jag kan se eller höra eller gå?

torsdag 27 januari 2011

Och var blev ekogrönsakerna?


Idag berättar nyheterna att det är tryggt att äta inhemska grönsaker, men att bananer är illa. Om man vill undvika exponering av växtskyddsmedel, det vill säga. Gott så, det är förstås bra att välja inhemskt och närodlat, men jag undrar hur det kommer sig att EKOLOGISKT inte nämns i nyheten. Ekologiska grönsaker som ju som bekant inte besprutas med växtskyddsmedel...

Flick- och pojkmått

Äntligen blossade pojk- och flickklädsdiskussionen upp igen på en bredare front. Orsaken är Lindexförsäljaren som snodde in sig i en massa floskler om varför 1 cm är olika lång beroende på om det är mått på ett flickplagg eller ett pojkplagg. Läs hela dialogen mellan mamman och försäljaren på "Den nya bloggen".

Det här är Pytte Vs inlägg i debatten :-)

Mjölk

Jag håller på att gå vilse bland mjölkburkarna. När Stora V, nu 5, började dricka mjölk sa ALLA att mjölken ska vara fettfri. Vi började köpa fettfri ekomjölk. Det gör vi ännu. Men jag tycker att så många, också rådgivningen, säger att det nog borde vara lättmjölk.

Igår hörde jag om ett barn som hade blivit lugnare när han slutade dricka mjölk.

Idag läste jag om Antti Heikkilä som helt fördömer fettfri mjölk.

Hur ska man resonera när det kommer till mjölk?

måndag 24 januari 2011

Hektiskt

En av de två veckor som är mest hektiska under året har börjat. Nästan som julafton. *kryptisk*

söndag 23 januari 2011

Köttbullar

Jag tycker att jag har hehkuterat om mina köttbullar var och varannan dag. Kulmen kom väl i fredags då jag hade 9 kg malet kött att omvandla till köttbullar. Om någon undrar så började jag klockan 13 och den sista plåten köttbullar tog jag ur ugnen ca klockan 21. Då hann jag i och för sig båda laga lunch och middag och vara ett varv till butiken mellan varven :-). Köttbullarna är numera uppätna av ca 60 hungriga barnklädsförsäljare.

Om man inte vill laga fullt så många köttbullar kan man testa följande recept på mina

Katis asiatiska köttbullar

1 kg malet kött (jag använder nöt med max 20 % fett)
ca 1 dl Sweet chili sås
ca 2 tsk chili (jag brukar använda burkchilipasta)
1 1/2 tsk riven färsk ingefära (eller t.ex. ur burk)
(i stället för chili och ingefära skilt kan man med fördel använda Linghams ingefärschili)

Inget annat.

Blanda till en smet. Låt stå en stund i kallt. Blöt händerna med kallt vatten och rulla nätta köttbullar på en plåt. Grädda i ca 250° grill tills köttbullarna fått lite färg och är färdiga också inuti.

Förstås kan man variera med att tillsätta skorpsmulor, ägg, turkisk yoghurt etc. om man vill ha mildare och mjukare köttbullar. Mängden chili och ingefära ska man förstås anpassa till egen smak. Jag brukar servera köttbullarna med diverse grönsaker, men de passar bra t.ex. med mos eller couscous.

fredag 21 januari 2011

Bakar ni alla dagar?

Undrade kompisen när jag berättade om vad vi hade gjort under veckan. Och faktiskt, vi bakar så ofta vi bara hinner, eller åtminstone jag. Idag blev det fyra plåtar knäckebröd. Enklaste sorten med rågmjöl och fullkornsvete.

Mitt knäckebröd gjorde jag så här:


1 bit jäst
1 tsk salt
1 tsk sirap (honung är också lyckat)
6 dl vatten
5 dl rågmjöl
7-8 dl fullkornsvete

Degen fick jäsa och sedan kavlade jag ut den direkt på bakplåtspapper, sista varvet med kruskavel. Innan jag gräddade det i 200° ugn skar jag bitar med en pizzarullare. Gräddas tills det får litet färg och blir torrt.

Jag har inte ännu lyckats få det så tunt som jag vill, men att det är små bitar.


På tal om fullkornsvete så har jag funderat på skillnaden mellan fullkornsvetemjöl och grahamsmjöl. Skillnaden är hårfin, men det är en pytteliten skillnad, det här kopierade jag från menyse.com.

"Grahamsmjöl

(fullkornsvetemjöl, stenmalet vetemjöl)

Grahamsmjöl mals av hela vetekorn, dvs inklusive skal och grodd, med andra ord ett fullkornsmjöl. Mjölet är döpt efter amerikanen Sylvester Graham, som i början av 1800-talet propagerade för vegetarisk mat och hälsogivande fibrer.

Används till matbröd, skorpor, scones och kex men kan också användas till gröt och panering.

Blandas med fördel med vanligt vetemjöl, för att få en bättre bakniningsförmåga. Bröd bakat av grahamsmjöl blir lätt smuligt, vilket kan avhjälpas genom att först skålla mjölet.

Fullkornsvetemjöl är en variant av grahamsmjöl, som är ljusare och finkornigare. Används på samma sätt."




torsdag 20 januari 2011

Hjärtmössan


Snart är hjärtmössan klar! Den norska hjärtmössan <3.

Den beryktade vasasnön







... eller dagen då Vasa såg ut som huvudstadsregionen :-).


Ännu några tyger...

Måste beställa några tyger innan de tog slut. Rödluvan från LiandLo tog faktiskt slut ett dygn senare :-). Jag hade tänkt kombinera rödluvan med stjärnorna, men det visade sej att det jag trodde var svart på rödluvantyget var brunt, så nu funkar det inte. Nå, stjärntyget lär nog ska gå åt i alla fall.

Uggelguggel

Hittade på SYLAN ett jättebra blusmönster. Här är Stora V och hans uggelblus. Vinterugglan är plysch och är från Sampsukka.

Mönstret funkar lika bra med muddar som med uppvik i ärmen. Jag har limegrön mudd i halshålet på den här Och jag är absolut helnöjd :-).

Härliga nya Puro-färger

Snart är det vår, tror jag, för nu har det kommit våriga Puro-garn till butikerna. Jag föll som en fura och funderar på att sticka randade benvärmare för att få litet vårvärme på benen.

onsdag 19 januari 2011

Att slita sig...

Suck, jag håller på och stickar en så ljuvlig mössa att jag inte vill gå och lägga mej.

<3

tisdag 18 januari 2011

Bli stödmedlem!

Nu behövs DU som stödmedlem för kulturskafferiet Ritz i Vasa!

Ett inbetalningskort hittar du bland annat här.

Ett sätt att bekanta sig med Ritz (förutom på Tygloppiset 19.3)är till exempel att gå och se Sweet Jeena & The Roomates 27.1.

Mat i magen eller i soporna?

Det gläder mej att de svenska Lantmännen också jobbar för att minska mängden mat som slängs bort. Bongade deras annons i Mama.

Smart att göra en kokbok med dubbla recept - dvs 50 recept + 50 till för vad man gör med resterna!

måndag 17 januari 2011

Alltså, vilka stövlar :-)

Jag gillar ljusrött, regnbågsrandigt och träskor. Så varför har jag inte dessa stövlar?








Kanske för att de kostar typ 600€ och inte passar på mina fötter :-).



 ‎"The Rainbow Boots is a tribute to the brave people who dare to express who they are no matter what others think."

lördag 15 januari 2011

Lördax

Om mna vill höra surdegsjuttun som gick i Lördax i Vega i dag kan man höra den på arenan ännu en dryg vecka. Surdegssnacket börjar ungefär vid 1.20.

På tal om Lördax blev jag litet paff när jag gick in på Familjelivs blogg och det barn som fick illustrera inlägget om barn som inte sover var min egen son. Så vitt jag vet finns inte bilden i något allmänt YLE-arkiv, men min bloogg speglades på Sissis sida under några år så bilden har väl plockats därifrån. Detta bara som en påminnelse att bilder man lägger upp i sin blogg kan dyka upp var som helst!

Romantisk inspiration

Ramlade igen in på Etsy och plockade ut några inspirerande bilder. Jag följer med Etsys tweetar och ramlar därför ganska ofta in där :-). Efter en ganska busig dag med tre gossar var det romantiskt och ganska lugnt som inspirerade mig.

Halsbandet finns hos roomofyourown.
Mössan finns hos DaintyDivaBows.
Hjärtat finns hos urbanpaisley.
Glasunderläggen finns hos Waterrose.

fredag 14 januari 2011

Tömma skåp

Jag tycker om att ha basvaror av alla slag hemma. Allt från mjöl och andra bakingredienser till olika grönsaker, fisk och kött i frysen och förstås andra bulkvaror. Nu kändes det som att vi alltid använder samma typer av bulkvaror så det har varit förbud på att hämta just annat än mjölk och frukt från butiken.

Ganska bra har vi jobbat på och idag var vi och storhandlade för första gången i år. Så där smidigt mitt i fredagsrusningen :-). Det intressanta är hur folk glor när man storhandlar; tror de att vi äter upp all den där maten över helgen eller? En gång var det en gubbe som funderade att han skulle vilja se hur mycket vi handlar t.ex. till julen.

Är det ett stadsfenomen att man ska springa till butiken varje dag eller är det bara jag som är pucko som tycker att det är bättre att veckohandla?

Jag tror inte att det blir så hemskt mycket billigare, men om man gör impulsköp är det väl bättre att impulsköpa en gång i veckan än varje dag. Tycker dessutom att man fokuserar mer på inköpslistan än på att bli lockad att köpa annat när man ska handla litet mer på en gång.

Blinkenlights

Vår syjunta talar om allt, både stort och smått. I onsdags funderade vi litet på gamla spel - och varianter på dem. Föga förvånande började diskussionen med mönster, dataspelssockor :-).

Osökt gick mina tankar till Chaos Computer Club,  Project Blinkenlights och Pong. Varför nöja sig med en liten skärm när man kan använda ett helt hus?

Julpynt är inte det mest aktuella just nu, men kanske litet inspiration inför nästa jul ändå får komma med; för de här 1-up och Super Mushroom julgransdekorationerna är för söta :-).

torsdag 13 januari 2011

Strumpinspiration

Applikationer på knästrumpor på Craftzine.
Blev inspirerad av några strumpor när jag lollade runt i brist på annat. Hur låter det med applikationer på knästrumpor?

På bland annat Leethals "do stuff-blogg"görs det pulsvärmare av sockor. När Lilla V var baby klippte jag av en massa knästrumpor för att använda som Baby Legs. Var har jag förresten gömt (glömt) dem? Är absolut i behov av sådana åt pojkarna. Bäst att jag letar fram dem!

På en blogg om en folkdräkt snubblade jag på broderade strumpor.

Jag brukar nog ha färggranna strumpor (fast de idag var svarta och hål på höger stortå), men jag har nog aldrig tänkt på att piffa upp dem ännu mer. Blev litet sugen på applikationerna faktiskt!

Radiobröd

Idag har jag haft besök av Anki från radio Vega. Vi pratade om surdegsbröd och olika surdegsstarter. Jag hann inte starta tillräckligt tidigt (okej, jag erkänner, jag sa mañana lite för många gånger :-)) så det bröd vi bakade var gjort på en fuskig degstart; en som innehåller vanlig jäst. Det gör att jäsprocessen startar genast, och man behöver inte vänta på att den naturliga jästen ska starta. Resultatet blev ändå gott och "rätt". Jag kan inte påstå att jag är expert på bröd bakade med surdeg, men jag har nog gjort det förr och jag var mycket nöjd med brödet. Det är jämnt inuti och har skorpa på ytan. Samtidigt fick jag testat mina nya brödformar.

Det roliga med att "tvingas" sätta igång surdegar så har man ju det gjort och nu ska jag igen sätta igång med större bak bara de "riktiga" surdegsstarterna mognar.

onsdag 12 januari 2011

Syjuntedags igen

Härligt med syjunta idag, trots att jag är trött efter för många för korta nätter (kan nästan bara skylla mig själv :-)). Tror att det får bli ett gäng velourblusar idag! Hittade precis rätt mönster i en gammal Ottobre under vårt SYLAN.

Eld i spisen

En del av uppvärmningen hos oss sker med vedeldning så vissa morgnar kan temperaturen i köket ligga på ca 14 grader när vi kommer ner. Vi är förstås ganska vana, men när man ska baka eller odla växter så blir det onödigt kallt.

Just nu har jag flera olika surdegsgrunder på odling, och surdeg kräver som bekant värme för att komma igång så nu eldas det flitigt i köket. När vi gick och la oss igår var det 24 grader i köket och det tror jag att aldrig hänt förut.


Jag har tre rågstarter på gång; en med äppel, en med honung och en "fuskis".  Dessutom är det en "Herman" på gång. Herman är ju ett kedjebrev i form av en söt surdeg som dök upp i flera europeiska länder på 70-talet. Jag tänkte experimentera litet med själva surdegsstarten och bara mata den med mjölk och mjöl. Den blir onödigt söt när man matar den med stora mängder socker. Få se :-).

Tygshopping

Det är ganska sällan jag köper tyger i butik, så att säga över disk, numera. Det kan förstås bero på att Eurokangas inte riktigt alltid har just det jag vill ha, men mest beror det nog på utbudet av små webbshoppar med härliga tyger ökat.


Till mina favoriter hör:

Ikasyr, där man bland annat hittar JNYs tyger.
Sampsukka, som har härliga ugglor i velour och bambu.
Royal tuote, där man kan hitta Jofotex-tyger (det blir så långt att köra omvägar på väg till Kolmården :-))
Hannan kangas, har ibland tyger från Mjuka tyger/ Kameleont.
Myllymuksut, en klassiker :-).
Lasten Metsola, har en liten tygbutik också, frottén är både extrabred och stark.
Tiritom, om man klarar av dålig grafik så kan man ha tur och hitta fina tyger.
Hanheli, fina tyger och band bland annat från tyska Farbenmix.
Iinu, prickar, blommor - i fint paket. Bland annat Stenzo och Hilco.


Det är väl som så många konstaterat; man tror att det ska bli så billigt att "bara vara hemma" - tills man hittar nätshoppingen. :-)

Här är jag igen!



Det nya året har visat sig föra med sig kreativa vindar. Bäst att värma upp bloggen för kommande stordåd!
Överst i tankarna finns just nu experiment med surdeg, en blogg (och bok) som uppmanar till kreativitet varje dag, turboboosten som syjuntans SYLAN förde med sig.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...