måndag 28 juli 2008

824,4 meter

Nu har jag målat 824,4 meter panel en gång och 232 meter har jag målat en andra gång... Jag börjar vara lite trött på målandet nu, så i helgen tog jag paus från målandet. Det känns lite riskabelt att pausa medan det är bra väder, men jag bara inte orkar stå i hettan och måla varje dag. Fast i går blev det ju ändå att stå i solgasset när jag var och sålde på torgloppis. Jag blev inte rik, men nog blev det lite glasspengar av försäljningen och jag slapp en del grejer.


onsdag 23 juli 2008

Efter regnet

I två dagar var det skyfall här. Skönt med regn på många sätt. Man slipper vattna ute, dammet sköljs bort, jag fick en välbehövlig paus i målandet och så fick vi gjort en massa innesaker.

Naturligtvis klättrar barnen längs med väggarna när man bara är inne, men för en gångs skull fick de titta riktigt mycket på barntv och jag fick fixa sådant som behöver fixas.

Diskbordet fick äntligen sin ansiktslyftning. Där brukar det alltid vara kaos, men nu är det ordning på torpet och både lättare och roligare att hålla snyggt. Jag är speciellt nöjd med den hopvikbara diskställningen som hänger ovanför hon.


Lite bakningsivrig blev jag också. På eftermiddagen lagade jag både havreflarn och tant Hannas kakor. Nam! På kvällen bakade jag bröd. Superbekvämt att trycka ut en sats jäsdeg (denna gång med solros- och linfrön och lite olika mjöl) på en plåt, låta jäsa och sedan rulla ut bitar som bryts loss efter gräddning. Gott och kul med hembakt bröd. Middagens broilerrester fick tillsammans med en del andra godsaker bli pizza. Skönt att ha som reserv i frysen. Jag brukar ofta lägga havrekli i pizzadegen så blir det lite matigare.


Nåja, nu är det solsken igen och jag är i full färd med målandet igen!

måndag 21 juli 2008

Regndag.


Idag ösregnar det här så vi håller oss inne. Stora V ville se på dvd och nu ser han på Kössi Kenguru (minns ni honom från barndomens Pikku Kakkonen?). Jag fortsätter min oändliga storstädning. 

På lördag morgon fick jag äntligen packa upp allt som maken hämtat från Ikea. Nu ser det äntligen hyfsat städigt ut vid diskbordet och allt smutsigt byke har fått flytta in bredvid tvättmaskinen. Äntligen blev det tomma utrymmet under köksbänken utnyttjat på ett vettigt sätt! Jag tog alltså två 70 cm Antonius ramar, lade hjul under och björkskiva ovanpå och fyllde på med fyra stålkorgar. Så då kan jag ha korgarna i gömma bakom en gardin, men när jag behöver extra avställningsyta (t.ex. när jag bakar) så är det bara att rulla ut vagnarna.

På shoppinglistan hamnade också ett bord som kan vikas ner så att det bara tar lite utrymme och beroende på om man lyfter upp ena sidan eller båda så har man ett olika stort bord. Det ska stå i det rum som så småningom blir lek- och hobbyrum och där ska det fungera som hjälpbord när jag klipper tyger och sådant. men förstås har det en dubbelfunktion. Det är av samma serie som matsalsbordet så det blir snyggt om man har många gäster så kan man duka t.ex barnbord vid det. 

Jag hade hunnit glömma hur kul det är med inredning!

lördag 19 juli 2008

Nattuggla :-)


Ute är månen full, fladdermusen jobbar på att fånga sina dagliga 1500 myggor och In Flames spelar och folket jublar.  Jag har målat ytterligare 21 paneler á 4 meter, betalt räkningar och tittat på vinterjacka åt Stora V på nätet så det är väl dags att sova då. Kanske blir det någon In Flames encore medan jag ligger och funderar på alla Ikeagrejer som jag får skruva ihop i morgon. Det är inte alla som kan höra In Flames live i sin säng... Sånt hemma hos oss i natt :-).

fredag 18 juli 2008

Panel, panel, hemskt mycket panel...

Igår körde en stor lastbil in på vår gård och ut lassades en del av all den panel vi ska ha. Lilla V vaknade av allt brum och kom och kollade att allt gick som planerat.

Idag var det dags att börja måla, suck...

Barnen fick egna burkar målfärg (1/2 dl mjölk blandat i 1 liter vatten :-)) och egna målprojekt.

Nåja, med den här racerfarten lär jag ska ha målat första lagret på all panel redan i början av september.......

onsdag 16 juli 2008

Dagens blommor











Fläderblomssaft!

För några år sedan hittade jag tre äkta fläderbuskar på Blomgården. De fick naturligtvis flytta hem till mej och nu är en av dem död, en är ungefär fyra gånger större än när den planterades och en är riktigt ordentligt stor. I år var den stora busken full av enorma blomklasar så i år ville jag koka fläderblomssaft.


Efter en stunds googlande kom jag fram till följande recept, en kombo av flera olika.

35 fina fläderblomsklasar
2 kg socker
2 liter vatten
1 citron
1 lime
50 g citronsyra
2 tsk atamon (behövs bara om du vill förvara saften länge annanstans än i frysen)

Rensa blommorna. Ta med så lite av stjälkarna som möjligt. Skölj inte blommorna för flitigt för en del av smaken försvinner när man sköljer. Lägg blommorna i en stor kastrull.
Tvätta citronen och limen med varmt vatten. Skiva tunt och var noga med att ta bort alla kärnor. Lägg ovanpå blommorna.

Koka upp socker och vatten till en sockerlag, koka inte länge, bara så att sockret smälter. Blanda citronsyran i en dl lag och blanda i resten av lagen. Gör lika med atamon. Häll sockerlagen ovanpå blommorna och rör försiktigt om.


Låt saften svalna i kastrullen och förvara hela kastrullen svalt i tre dagar.

Sila och häll på noggrant rengjorda flaskor.


Druvflädern är giftig och duger inte till saft. Det ska vara äkta svart fläder.
Citronsyra hittar man på apoteket och i en del etniska butiker.

tisdag 15 juli 2008

Min dag i siffror.


1 trekantig lavoar har jag införskaffat till vindens badrum.
5 kg jordgubbar har jag rensat och lagt i frysen, ja utom de som blev uppätna av glupska barn.
1,5 km pärlspont har jag beställt för 135 m2 innertak på vinden. Det blir mycket tak och litet vägg på vinden...
32 foton har jag tagit av kläder som jag ska lägga ut på huuto.
15 par byxor har jag vikt i prydliga högar och ungefär dubbelt fler blusar väntar på att placeras i rätt skåp och lådor.
52 favoritbloggar har blivit olästa i många veckor. 4 av dem hann jag läsa medan jag ammade Lilla V.
2 maskiner byke har snurrat idag. I den första hamnade Stora Vs smutsiga dyna, på hans eget initiativ!

måndag 14 juli 2008

Bakdags!

Inspirerad av en diskussion på mammapappa.com beslutade jag att baka några karelska piroger. Härligt!

Receptet tog jag från Marthas kokbok. Ett recept jag använt förr och vet att funkar.

Skal:
2 dl kallt vatten
2 msk olja
1 tsk salt
3 dl rågmjöl
2½ dl vetemjöl

Fyllning:
3½ dl vatten
2 dl ris som grötar sig
1 l mjölk
ca 1 tsk salt

Koka gröten, gärna i vattenbadskastrull så att den får koka i lugn och ro.

Knåda ihop degen. Dela degen i ca 25 bitar, rulla till bollar och kavla ut till ovala plattor. Fyll med gröt och knip ihop kanterna. Grädda pirogerna ca 10-15 minuter i 250-275° ugn. Pensla de gräddade pirogerna med en blandning av smör och mjölk/vatten.



Stora V ville vara med och kavla. Han är en duktig kavlare men han vill gärna rulla ihop degen till en boll igen innan man hinner fylla pirogen :-).



Degen är rullad till bollar.

Utkavlade bollar.

Fyllning.

Halvfull plåt.

Färdiga för ugnen.

Klart!




söndag 13 juli 2008

Vad ska man då säga om bostadsmässan i Vasa? Jag har alltid tyckt att en bostadsmässa låter lite märklig, men inte är det ju konstigare än en vanlig mässa utom att den är mycket större och mer "på riktigt" än en vanlig mässa. Jag valde att lämna bilen i centrum och ta en av mässbussarna ut. Ett smart drag eftersom det är rätt dyrt att parkera i anslutning till mässan och dessutom långt att gå (eller ta en buss). Vid porten var det ingen kö och det var absolut ett plus. Jag vet inte om det berodde på att det var supervarmt eller på att jag kom dit först närmare klockan 15.

I infotältet och områdena därefter där olika firmor har sina infopunkter var det överraskande luftigt, men det kommer säkert att behövas de dagar då det är fullsmockat. Jag vet inte om det beror på att mässan just börjat eller om firmorna verkligen ansträngt sig för att få glad och vänlig mässpersonal, men jag förvånades faktiskt över att atmosfären var trevlig.

Själva området var speciellt, och kanske lite ofinskt (i positiv mening), men jag undrar varför det har blivit så vanligt att huset ska stå fast vid vägen och all gårdsplan finns på baksidan. Gör det inte att man bor ännu mer isolerat från sina grannar? Jag kan inte säga att något hus var en storfavorit, men det fanns många roliga detaljer jag gillade. Några hus var så långt ifrån vad jag själv gillar att jag faktiskt vände vid dörren. ett av dem var ett hus som var så vitt att jag fick ont i ögonen :-).

Här är några detaljer jag fastnade för:

"Fönster" mellan hallen och köket. Jag gillade det gamla träet som kontrast mot det vita och moderna. De små lamporna i övre balken är också lite vitsiga, men ganska onödiga så där egentligen...

Helt ljuvliga fönsterluckor :-).
Här var det förstås tapeten som tilltalade mej. Det här är det stora blå huset som har nummer ett på mässan (den med Strömsötoan :-)). Det var en hel del tapeter som tilltalade mej i det huset.

I "loppishuset" fanns en lite rolig gardinlösning, fast den funkar ju bara när man ställer ut så att ingen kommer nära fönstret. Eftersom jag går mycket på loppisar själv så hade jag hoppats att jag skulle gilla huset, men jag tycker inte att det var så bra förverkligat. Jag förstår att idén var att visa att man bra kan inreda med loppisfynd utan att det ser slitet ut, men de ommålade möblerna såg egentligen bara tacky och billiga ut. Synd, för tanken var superbra. På bilden syns också litet av en lampa. Den gillade jag :-).

Om man vill att gardinerna ska hållas riktigt raka så kan man ju lägga en ram i dem...

Åh, det här bara älskade jag! I ett annat hus fanns en "vuxenversion". Nu funderar jag naturligtvis om man kunde fixa något liknande själv för jag har så inte råd att sätta typ 300 på en klädhängare.

Söta byksnören som dekorationer. Jag gillade idén att ha dekorationen i ett fönster, men det nedre byksnöret var mycket finare. Det ser dessutom fint ut ensamt på en vitlackerad (eller var det här en vitvaxad) vägg.


Och till sist en typisk skandinavisk inredningsbild :-).

Jag var på mässområdet i tre timmar och hann absolut inte titta på allt. Nu skippade jag bland annat alla höghusbostäder. 
Bostadsmässan i Vasa är öppen dagligen från 10-18 till den 10.8. 

Bostadsmässa


Hela natten har jag drömt om paneler och luftvärmepumpar och en massa annat dravel. På morgonen insåg jag att det kanske skulle vara ett helt fiffigt drag att gå på bostadsmässa nu. Jag har varit lite osäker om det är "kosher" att gå efter allt fånigt som har följt i mässans kölvatten. Idag vann nyfikenheten och behovet av information.

Jag ska lägga ut fler bilder och skriva lite mer om mässan lite senare i kväll.

fredag 11 juli 2008

Lite trädgård igen :-)

Jag har igen varit på min kvällrunda i trädgården och passade på att fota litet. Att fota växter i skymningen med en valig kamera är ju inte det mest lyckade man kan göra, men det blev nu några bilder i alla fall.


Här är en av pionknopparna. Våra pioner blommar mycket senare än alla andras. Antagligen för att de bor på ett skuggit ställe. Jag har planterat pionknölar med pyttesmå skott för sju år sedan och ifjol dök den första blomman upp. I år blir de aningen fler. Kul!

i år har jag också ökat pionbeståndet eftersom vi var via Pionien koti för några veckor sedan. För den som är pionintresserad är det ett underbart ställe att besöka!


Här är en vanlig liten ros. Vanlig, men söt och den passar bra med ljusröda och lila aklejer.


Här är min bougainvillea. Jag bara älskar den. Jag har alltid drömt om en och när jag hittade en på rea så bestämde jag att den här sommaren ska jag minsann få njuta av en fast den aldrig kan bli lika stor som de ljuvliga buskar man ser på varmare breddgrader.


Aklejer. Jag tycker att de här har en spännande stark färg och så är det så många blommor på en planta! Den här är antagligen gammal. Lite svårt att veta i den här trädgården när den aldrig ser lika ut när de första växtrena dyker upp på våren.


Tomater! Vid en solig vägg har jag tre tomatplantor. bara för att det är kul :-)


Här är en tomat som någon av pojkarna försökte norpa. Nu har den fått mogna i uthusfönstret.


Och sist min stolthet; en äkta fläder. Den var en pytteliten planta för två år sedan. Nu är den stor och i år ska jag koka fläderblomssaft. Det ska nog bli den här helgen, men jag väntar några dagar för att flere blommor ska hinna slå ut.

torsdag 10 juli 2008

Tapeter tapeter tapeter tapeter...

Suck, klockan är natt och jag har fastnat på diverse tapetsidor på nätet. Tapeterna vi beställde till sovrummet kom snabbt och de väntar nu på att deras tid ska komma. Barnrumstapeterna beställde vi samtidigt, men ingen verkar veta när de är på kommande. Igår var jag och efterlyste dem och de har väl ringt från K-rauta i morse - när jag ännu sov. Kanske ringer de i morgon och berättar hur det gått.

På tal om samtal om saker man beställt så fick jag idag två samtal från Starkki om att badrumskaklen kommit. Annars helt ok, men vi hämtade dem från butiken redan förra veckan...

Nå, tillbaka till tapeterna. Vårt nuvarande sovrum ska bli ett hobbyrum eller aktivitetsrum eller vad man nu vill kalla det. Barnen ska få ha det som lekrum och jag ska få utrymme för mina symaskiner och tyger. Nu är där någon plipprig tapet som förbättrades med en ny våd för några år sedan. Men nu ska vi äntligen skaffa en fin tapet dit. Jag har i flere år tyckt att vi ska ha samma tapet där som i matsalen, men i gult. Det tror jag att blir superfint! Så här ser den ut:



Nu återstår bara att välja en tapet till den stora hallen på vinden. På ena långsidan blir det förvaringsutrymmen så där har det lagts upp en vägg och den vill jag tapetsera. De andra väggarna får vara som de är, dvs stockarna är framme. Stockarna är gammal rödfuru så jag vill gärna ha stormönstrade tapeter i någon rödbrun ton. Fast det skulle kanske vara spännande med något HELT annat. Som den här:



Som ni förstår är "less is more" inget vi sysslar med i det här hushållet :-).

Bilderna är lånade från Duro och Eco.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...