Efter en stunds googlande kom jag fram till följande recept, en kombo av flera olika.
35 fina fläderblomsklasar
2 kg socker
2 liter vatten
1 citron
1 lime
50 g citronsyra
2 tsk atamon (behövs bara om du vill förvara saften länge annanstans än i frysen)
Rensa blommorna. Ta med så lite av stjälkarna som möjligt. Skölj inte blommorna för flitigt för en del av smaken försvinner när man sköljer. Lägg blommorna i en stor kastrull.
Tvätta citronen och limen med varmt vatten. Skiva tunt och var noga med att ta bort alla kärnor. Lägg ovanpå blommorna.
Koka upp socker och vatten till en sockerlag, koka inte länge, bara så att sockret smälter. Blanda citronsyran i en dl lag och blanda i resten av lagen. Gör lika med atamon. Häll sockerlagen ovanpå blommorna och rör försiktigt om.
Låt saften svalna i kastrullen och förvara hela kastrullen svalt i tre dagar.
Sila och häll på noggrant rengjorda flaskor.
Citronsyra hittar man på apoteket och i en del etniska butiker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar