Inspirerad av en diskussion på mammapappa.com beslutade jag att baka några karelska piroger. Härligt!
Receptet tog jag från Marthas kokbok. Ett recept jag använt förr och vet att funkar.
Skal:
2 dl kallt vatten
2 msk olja
1 tsk salt
3 dl rågmjöl
2½ dl vetemjöl
Fyllning:
3½ dl vatten
2 dl ris som grötar sig
1 l mjölk
ca 1 tsk salt
Koka gröten, gärna i vattenbadskastrull så att den får koka i lugn och ro.
Knåda ihop degen. Dela degen i ca 25 bitar, rulla till bollar och kavla ut till ovala plattor. Fyll med gröt och knip ihop kanterna. Grädda pirogerna ca 10-15 minuter i 250-275° ugn. Pensla de gräddade pirogerna med en blandning av smör och mjölk/vatten.
Stora V ville vara med och kavla. Han är en duktig kavlare men han vill gärna rulla ihop degen till en boll igen innan man hinner fylla pirogen :-).
1 kommentar:
Vi laga Garjal Biirag (nej, jag vet att det inte heter så på estninska, fast vi anser att det borde, det... det låter ju så) en gång på en förläggning med scouterna och det var en success! Först allt detdär knåpandet och sedan att få käka domdär olikformade sakerna med äggsmör. MUMS! Hälsn. -Sussi
Skicka en kommentar