onsdag 11 juni 2008

I Mumindalen :-)

Hos använder vi mest tygblöjor, men på natten använder de pappersblöjor efter att de började kissa så mycket på nätterna att sängen var våt varje morgon. Vi har valt att använda muminblöjor eftersom de är de enda blöjorna som tillverkas i Finland. På så sätt får man i alla fall lite minskat på miljöbelastningen.

Idag hittade jag för ovanlighetens skull ett sparpaket som hade den roliga idéen att själva lådan var en vy från Mumindalen och på locket fanns de flesta av huvudpersonerna i Mumindalen. Och eftersom vi mammor inte har annat för oss än att pyssla så ville jag förstås genast bygga paketets Muminvärld åt barnen. Jag öppnade lådan och vände den och tejpade ihop igen, plastade alla figurer med kontaktplast, klippte ut och kom ihåg att lämna halvannan cm under figurerna så att man kunde vika så att figurerna kan stå - och vips har vi en fin Muminvärld. Absolut en roligare idé än att bling blinga blöjorna :-).



Jag räknade förresten ut att det i vårt hushåll har gått åt ungefär 1300 pappersblöjor, 32,5 paket á 40 st, detta med två blöjbarn. Det låter helt fruktansvärt mycket! Det betyder ungefär 323 euro! Det är MASSOR pengar.

Nåja, men då ska vi fortsätta räkna litet. Dessa 1300 blöjor har gått åt som nattblöja i två år för ett barn, nattblöja för ett annat barn i sju månader (före åtta månaders ålder använde de alltid tygblöja också på natten, numera endast sporadiskt) och som "parkblöja" för ett barn i nio månade och så avrundade jag kraftigt uppåt. Tänk om vi hade använt pappersblöjor hela tiden. Då hade vi kommit upp till den mängden på fem månader, med ett barn!

Jag ska fortsätta räkna litet. Mina barn är nu 2 år och 8 månader respektive 1 år och 3 månader. Man kan räkna med att en baby fram till 3 månaders ålder använder 8 blöjor per dag och efter det 5 blöjor per dag. Med den lilla uträkningen har mina barn sammanlagt tills nu förbrukat 7770 blöjor. Av dem har lyckligtvis 6470 varit tygblöjor. Men om de inte hade varit det så skulle de söta små liven vid det här laget ha kostat oss 1933 euro i blöjpengar och då dessutom skapat ett ansenligt avfallsberg.

Så det känns helt okej att vi valde tygblöjor och att vi dessutom har lyckats skaffa största delen som begagnade (utan att behöva ta vilken tygtrasa som helst :-)). Om man vill vara riktigt aktiv (och inte har något annat att göra...) så kan man förstås ägna sig åt kisskommunikation (EC) genast från början. Att sådana funderingar idag.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Har inte sett såna i vår butik. Var hittade du den lådan?

Katikatt sa...

De fanns på Prisma i Vasa!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...