torsdag 11 april 2013

Äntligen köttbullar eller en historia om livsmedelshygien

Innan påsken storhandlade vi, jo, vi är just de där irriterande personerna som har en smockfull kundvagn i helgrusningen. I vagnen fanns bland annat ett paket färdigförpackat maletkött. Paketet hade naturligtvis en "sista förbrukningsdag" som var så sent att det skulle hålla flera dagar. När vi sedan skulle äta köttet så hade det farit illa. Köttet var grått och hade en lukt som tydligt avslöjade att det var helt olämpligt som människoföda. Förpackningen var felfri så antingen hade något blivit fel när köttet förpackades eller så hade det under något skede av påsken blivit för varmt i vårt kylskåp.

Till historien hör att vi är ganska noga med att matvaror inte ska bli för varma under transporten hem från butiken så alla fryssaker och känsliga "kylskåpsvaror" packar vi alltid i en fryskasse (på sommaren har vi till och med en kylklabb i väskan) och vi är noga med att ingen står och "vädrar kylskåpet. Så det hör verkligen till ovanligheterna att mat far illa i vårt kylskåp. För att göra en lång historia kort så reklamerade jag köttet via tillverkarens hemsida och igår fick vi hämta ersättade produkter och en liten kompensation (ett paket uppskuret).

Köttet på bilden har bara delvis med fallet att göra...
Några saker som är bra att tänka på när det gäller mat och hållbarhet:
  • I förpackningsmärkningarna gör man skillnad på bäst före- datum och sista förbrukningsdatum. Bäst före - märkningen står för det tidsintervall när producenten anser att produkten smakar bäst. De flesta produkter går bra att använda efter detta datum. T.ex. ägg håller långt efter bäst före-datum. Är man osäker på om ägget är ok så kan man testa det genom att lägga det i en skål med vatten. Ägg som är färska ligger på bottnen, ett litet äldre reser sig upp och om ägget är gammalt så flyter det upp till ytan. Sista förbrukningsdatum betyder att du inte ska äta produkten efter detta datum. 
  • Använd frysen som hjälp för att förvara mat. Om du vet att du ska använda t.ex. kött först om några dagar så kan du frysa ner det. Kvällen innan du ska använda det lägger du det i kylskåpet så att det får tina upp i lugn och ro.
  • Använd lukt- och smaksinnet. Är du inte säker på om maten är ok ska du lukta på det och smaka litet för att kolla att allt är ok. Det här gäller inte mat som kan innehålla t.ex. listeriasmitta, bakterien är lukt- och smakfri. 
Vill du läsa mer om ämnet kan jag tipsa om sidan Släng inte maten!

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...