Jag har tidigare skrivit om emaljkastruller eftersom jag är mycket förtjust i dem. En del av dem har inte riktigt varit färdiga för matlagning efter bara en vanlig diskning när de kommit hem från loppis. Jag tänkte dela med mej av några husmorstips för hur man kan rädda gamla emaljkastruller och gjutjärnspannor från en oförtjänt skrotning.
Den här kastrullen var alldeles svartbrun av missfärgningar ännu för en stund sedan. Emaljkastruller tar lätt färg åt sig när man använder dem. Tyvärr var jag så ivrig när jag satt igång att jag glömde fota, men den här var ingen skönhet inuti. För att få bort det hällde jag i ungefär 2 msk maskindiskmedel och fyllde på med vatten, bara så mycket att det täckte de värsta missfärgningarna. Sedan lät jag blandningen koka upp och puttra i ca 10 min. Till sist diskade jag för hand. Först litet skrubbande med diskborsten i det kokheta vattnet och efter sköljning med vanligt diskmedel. Maskindiskmedlet är så mycket starkare än vanligt diskmedel att man inte ens behöver skrubba.
Om man har termosar eller te-/kaffekoppar så får man bort dem på nästan samma sätt. I stället för att koka fyller man helt enkelt på med hett vatten och maskindiskmedel.
Gjutjärnspannor blir otroligt hemska när de inte sköts om. Men de går att rädda, så vill man ha en riktigt bra gjutjärnspanna så kan man modigt leta på loppisar och inte skippa billiga pannor som ser ut som om de använts i tiotals år utan att bli diskade. Det finns en räddning bara man har litet tålamod.
Börja med att diska stekpannan helt vanligt. Använd vanligt diskmedel, det är helt ok i det här skedet. Min nyaste panna var så hemsk att jag inte ville röra den innan behandlingen så jag hoppade över diskningen. Steg två är att ta en plastpåse (utan hål!!) och lägga stekpannan i den och sedan täcker du pannan både utanpå och innanför med helt vanlig ugnsrengöringsspray. Knyt om påsen och lägg/häng den på ett ställe där den får vara i fred och kan bli liggande en tid. Låt ligga minst en vecka. Diska sedan av pannan, du kan också använda någon typ av björntunga. Oftast behövs minst en behandling till.
När pannan ser fin ut igen återstår en sak - återfettning. Då oljar man in pannan och lägger i het ugn och "bränner" in oljan. Sedan är den klar att användas. Du minns väl att man brukar diska gjutjärnspannor utan diskmedel mellan användningarna. Jag brukar också olja in mej vanlig matolja mellan varven.
Pannan på bilden har legat två veckor i påsen och nu har jag diskat den noggrant. Insidan ser redan riktigt bra ut, men utsidan kommer att ta tid och flera behandlingar till. Men redan kan man se att stekpannan har en vacker blå emaljering på utsidan (det såg man bara just och just på loppis). På den andra bilden är pannan i påsen, insidan är redan sprayad och utsidan håller på att bli sprayad.
2 kommentarer:
En rostig och asig gjutjärnspanna kan man också slänga in i elden och sedan borsta ed stålborste. Och sen olja in på nytt, förstås.
Det låter som ett bra tips! Fast med mer mekaniskt arbete :-)
Skicka en kommentar