torsdag 30 juli 2009

Kuravantar


Råkade se på webben att Lindex har "kuravantar" det vill säga regnhandskar på kommande. Fjolårets stjärnhandskar var helt lysande och klådde alla världens dyra märkeshandskar med hästlängder. Tyvärr hade jag bara ett par per pojke och under speciellt våta perioder (=september-maj) var det för lite. Minst ett ombyte måste man ha.

Idag släpade jag barnen till Lindex för att kolla om de hade kommit redan och haha! för en gångs skull lyckades jag vara ute i tid; expediten lyfte just ut påsarna med handskar ur en låda. Jag var där snabbare än blixten och babblade en massa tills jag insåg att ingendera expediten hade förstått ett smack. Det var bara att byta språk och köra korta versionen: "Hanskat mulle, heti!".

Nåja, nu är vi två par handskar rikare och gossarna kommer förhoppningsvis att ha varma, torra och gosiga händer under höstens alla regndagar!

Bilden nappad från Lindex.

onsdag 29 juli 2009

Stickor och garn...


Efter att garnet till tjocka filten oturligt nog tog slut mitt i (vet DU var man får tag i fyrtrådigt mörkbrunt och mellanbrunt förgarn (hahtuva) så avslöja det genast!!!) så måste jag ta fram nästa grej. Maken önskade sej en mössa och vi kom fram till att breda röda och svarta ränder blir fint. När jag just hade börjat igår ville också Stora V pröva... Motoriskt är kanske blivande fyraåringar inte riktigt klara för stickning :-), men han var minsann ivrig och fick förstås pröva.

Senare kom jag att diskutera stickning på facebook och blev tipsad om Novitas underbara Puro-garn. Rusade förstås till marketen idag och maken köpte en härlig garnsallad åt mej :-) <3. Roligt nog är garnet filtande så jag tror att jag ska testa det till ett par yllebyxor.


Se hur fina vantar man kan sticka av Puro i Salanimis blogg. Yllebyxornas mönster hittar du på Ulla neule.

tisdag 28 juli 2009

Ett bra sätt att börja morgonen


Jag hade lite lovat amerikanska pannkakor till morgonmål, men lata jag hade inte förberett smeten och vi är ju vrålhungriga på morgonen. För att lite lappa skadan såg jag att vädret var perfekt så jag bestämde att vi skulle börja dagen med ett picknickmorgonmål. Nam!

Regndans :-)


Ibland måste man dansa regndans för att världen inte ska torka bort. Igår regnade det så härtigt att jag bara inte kunde låta bli att uppvigla barnen till lite nakupellespring ute i regnet. Lilla V tyckte att det var lite blött så han ställde sej på lekstugans trappa och studerade skeptiskt både regnet och storebror som tyckte att det var helcrazy att springa runt i regnet :-).

måndag 27 juli 2009

fredag 24 juli 2009

Vinterkläder...



Faktiskt så funderar jag på vinterkläder så här mitt i sommarvärmen :-). Jag har spanat efter diverse begagnade vinterbyxor åt Stora V, utan resultat. Igår råkade jag gå in i en av stans barnklädsbutiker, som lämpligt nog har otroliga reapriser på grund av flytt. I hyllorna fanns mest festkläder och jeans, det mesta har förstås hunnit gå åt. Men plötsligt föll mina ögon på ett par fina vinterbyxor. Storlek 140... typiskt, men sedan såg jag att det faktiskt låg ett par till under dem. Jag kunde inte tro mina ögon när det var exakt rätt storlek för oss. Hurra! Med 50% rea fick jag byxorna billigare än jag hade hittat dem begagnade :-).

Först utanför butiken började jag fundera vilken jacka jag hade tänkt att barnet ska använda till byxorna... Men se hur fint det blir med grön jacka, röd dragked och röda byxor!

onsdag 22 juli 2009

Sommarbarn :-)

Vi har varit på lite grönbete hos svärmor och gjort somriga saker :-).



torsdag 16 juli 2009

Mer yllebyxor!


Hittade ett nytt yllebyxmönster som jag ville testa. Jag gillar skarpt att man inte behöver sy en enda söm på byxan. Nackdel är att jag inte har tillräckligt korta rundstickor så jag måste använda strumpstickor. Tur att maskor i förgarn inte går upp så lätt :-). Garnet är från Jutta (köpt på Ekosoppi i Vasa om jag inte minns helt fel). Färgen heter Ilo tror jag.

Monsterspaggo!



"Jag tror inte på att ni vågar äta monsterspaghetti" sa jag åt barnen vid lunchtid. På två röda hade de dukat bordet och satt med besticken i högsta hugg och väntade. Stora V åt en tallrik och bestämde sedan att han inte gillade monsterspaghetti. Lilla V åt FYRA tallrikar :-).

Så mina vänner får man barn att äta spenat...

måndag 13 juli 2009

Jordgubbar!


Lite ätbär och resten i frysen. Utom de bär som Stora V hann äta medan vi rensade :-). Han tyckte att det var roligt när vi alla jobbade tillsammans, maken och jag hade roligt åt att vi rensade och han åt...

Digitalis!


I åtta år har jag försökt få fingerborgsblommor till mina rabatter. Jag har försökt med frön och plantor, förodlat och direktsått, men utan framgång. Förra sommaren köpte jag tre ynkliga plantor. De såg lite medtagna ut och jag satte inte så stort hopp på dem. När hösten kom fanns det tre rosetter med frodiga blad och NU har jag blommande fingerborgsblommor i trädgården!

En stol får nya kläder

Vår skrivbordsstol har redan länge sett fruktansvärt sunkig ut. Dynan har varit smutsig, söndrig och rysligt äcklig. Till slut kom det något äckligt kladd på den så tyget fick ryka utan desto mer varning. Maken fick välja nytt tyg på Ikea och det skulle vara min present åt honom att byta klädsel på stolen. Som vanligt drog det lite ut på tiden och som vanligt lyckades jag inte göra allt själv utan maken fick göra en del av jobbet. Men nu är det klart!

Så här såg 20-åringen ut:

På basen av tyget påstår jag att den här madrassbiten är just lika gammal, men perfekt som råmaterial:

Steg ett blev att skruva loss båda dynorna och sedan ta bort tyget och alla 100 000 nitar det satt fast med. På sittdynan tog jag också bort skumgummit. Den horribla 80-talsmadrassen fick bli ny sittdyna. Med hjälp av limpistol fäste jag två bitar skumgummi på träbottnet och i skarven lade jag en kil:



Sedan var det bara att nita fast det nya tyget. Nitpistolen och jag hade lite olika åsikter om hur det skulle göra så den delen fick maken sköta om. Och jag tycker nog att slutresultatet blev rätt så bra!

söndag 12 juli 2009

Handarbetssaldo från de senaste dagarna

För en gångs skull har jag fått lite sytt också. De senaste kvällarna har jag släpat maskinen till soffbordet och sytt medan vi har tittat på Harry Potter. Premiären på nästa film är ju på kommande så jag ville uppdatera mej och komma i stämning :-). Nåväl, vissa stunder av filmtittandet har jag faktiskt lyckats lägga en och annan söm. Med risk för att mottagaren ser bilderna innan hon får grejerna...

På första bilden är det en hög amningsinlägg; ytterst brun, hallonröd eller limefärgad pul, i mitten tunn frotté med 40 år på nacken och närmast huden tjock härlig bambufleece. Blöjpåsen är av samma hallonröda pultyg (Myllymuksut). Bandet som råkade ha exakt samma röda färg har jag köpt på hantverksmässan i vintras.

På den andra bilden är det ett par klassiska blöjbyxor av rött och blått förgarn (Jutta). Jag gjorde buntarna aningen längre än jag brukar. Mönstret är den rundstickade som finns t.ex. på denna sida.

På den sista bilden finns frottélappar för diverse babyvård. De härliga frottétygerna är restbitar jag köpt billigt. Bitarna var för små för att räcka ens till delar av babyplagg så nu fick de nytt liv så här.



Loppistyger

Fyndade en del tyger på loppis här om dagen. Den gröna duken med massor blommor bara ropade småflicksklänning. Så den bara måste följa med hem :-). Vet bara inte riktigt vad det är för en liten flicka som behöver den...



Det här andra är ett täcke av konstfiber. Jag lockas av blommorna och när jag såg fåglarna var jag såld. Jag kommer att tänka på en del svenska tyger ritade av kända personer, men om det här är något speciellt tyg vet jag inte. Men jag gillar det i alla fall.



Det här sista är det klassiska kanintyget som har funnits i en massa färger. Det finns sedan förut i mitt tyglager, men det här var två hela gardiner och tyget såg ut som om det aldrig använts. Nice! Av så här stora bitar kan man sy både ett och annat.

lördag 11 juli 2009

Gamla intressen lyfter på huvudet igen :-)

Med anledning av runda magar lite överallt har jag plockat upp några gamla intressen; små små tygblöjor och bärsjalar. Alla länkar till sjalforum och tygblöjeforum har legat i "inte så viktigt" mappen, men nu har jag igen varit inne och tittat lite. En av orsakerna är de begagnade sjalar som har kommit i min väg under de senaste dagarna. På torget ropade en röd Me&Mama trikåsjal på mej och den inhandlades snabbt åt en väninna. Själv är jag nöjd ägare till både en röd och en limefärgad av samma märke :-).

Igår var jag på loppisrunda och gjorde många fina fynd. En del av dem kräver ett helt eget inlägg så dem får jag återkomma till. Men i en korg på ett loppis låg inte mindre än tre bärsjalar. Jag tittade storögt och sedan tittade jag lite till för priset var minst sagt förmånligt så nu fick både en Nunnukka Vattensjal och en turkos/blå/lila girasol flytta in hos oss. Jag har ofta hört att girasolen är en supermjuk bärsjal och jag kan bara konstatera att det absolut inte är någon överdrift, tyget är verkligen supermjukt!


Nöjd!

torsdag 2 juli 2009

Shoppingprat igen...



Det är ingen hemlighet att jag älskar baby- och barnkläder. Just nu är jag litet putt över alla bra reor just när mitt konto inte är så fett. Nu börjar dessutom höstens nyheter ramla in... Kan man annat än älska Molos printar?

Bilden är lånad från Lilla mirakel!

Ribs och grillpinnar


Hettan gör att vi äter lite väl slarvigt och oregelbundet så idag ville jag fixa nåt mer speciellt. Jag hade redan tidigare handlat helt obehandlade ribs som jag strödde salt på och la in i ugnen på ca 110° i ungefär 3 timmar (2 hade säkert räckt bra, men inte gjorde den extra timmen skada heller). I formen hällde jag också lite vatten på botten för att hålla fukten. Som avslutning hällde jag sweet chili på och grillade några minuter. Ungarna gillade inte alls. Det var farligt och så vidare, men jag åt tills jag nästan sprack. Det var ju både hyfsat billigt och gott!

Till efterrätt fixade jag spett. Jag blev inspirerad av Haribos reklamblad och blandade jordgubbar, bananbitar och marshmallows på pinnar och grillade några sekunder. Nam! Nu är jag mätt och svimfärdig :-).

onsdag 1 juli 2009

Nytt sytt


Förra sommaren var det hett några dagar. Då klippte jag ut tyg till två svala tunikaskjortor. Sedan blev det svalt med en gång och tunikorna hamnade i ufo-hyllan. Igår när sysuget överraskade sprang jag snabbt efter tunikorna och det tog inte just mer än ett avsnitt av Ghost Whisperer så var de klara.

Båda tygerna är från loppis och mönstret från Juju. Jag valde att inte ha kantband eller dragsko i halsen så jag har en linning som har så pass bred sömsmån att man kan lägga in ett snöre om man vill.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...