söndag 21 juli 2013

Fläcktest

Jag har berättat förr om att jag blev lockad att bli bloggbuzzador och den här sommaren har jag fått vara med i den tredje kampanjen. Att vara buzzador handlar alltså om att olika företag med hjälp av Buzzador dels testar och dels marknadsför sina varor. De buzzadorer som får vara med i en kampanj får hemskickat produkter, dels för att testa själv och dels för att dela ut prover åt folk.

Den här gången var det Vanish som skulle testat. De verkar förresten använda sig av Buzzador rätt så ofta. Jag är ganska skeptisk mot Vanish och väljer själv helst Lumme eller Ole Hyvä som tvättmedel, men det är förstås kul att testa saker.

I den här kampanjen ingår att man skulle klotta ner en medföljande tygbit med diverse fläckar och sedan försöka få bort fläckarna med Vanish.

 
Jag valde fläckar som dyker upp i vardagen hos oss: jordgubbar, pripelsås (dvs maletköttsås :-)), kaffe + kaffe med mjölk, tusch, såpbubblor, chilisås och gräs/grusblandning. Jag lät alla fläckar torka in för så går det förstås ofta med fläckar. Som bonus testade jag också hur vanlig kulspetspenna lossnar.

Jag slängde med lappen i en vanlig 60° vittvätt (handdukar), jag la med vittvättmedel (Ekover) och en halv skopa Vanish. Ingen förtvätt, ingen blötläggning.


Helt fläckfritt blev det inte, men inget som inte hade gått bort med lokalbehandling och blötläggning. Kulspetsen lossnade knappt alls. Det som däremot såg mycket finare ut var våra gamla handdukar som vanligen inte tvättas med Vanish eller med vittvättmedel.

Här är ännu en jämförelsebild

Nu var testet kanske inte helt rättvist för tygbiten var en otvättad bit ganska blank lakansväv. Vi använder mycket trikå som tvättas i 40° och som har tvättats minst en gång innan det ens kan råka ut för fläckar. Därför gjorde jag två andra test med Vanish.

Test ett var en vinteroverall som har fått svartgrå "beläggning" av gatsmuts eftersom den använts mycket. Den tvättade jag med en blandning av Lumme flytande tvättmedel och Vanish flytande tvättmedel. Det hjälpte inte.

Test två var en tunika av bomullstrikå som jag hade fällt en hel hög marinerat kycklingkött på. Fläckarna lossnade inte alls i vanlig tvätt. Jag lokalbehandlade med flytande Vanish, lät ligga över natten och la med ca 1/4 skopa Vanish i tvätten. Det funkade verkligen bra och det fanns inte ett spår av fläckarna efter tvätten.

Hör av dej om du vill ha en liten påse Vanish att testa med själv!

#vanishtesti #vanishoxiaction



Mera sytt

Symaskinen har också surrat fram en jumpsuit åt Stora V. Mönstret fanns i Suuri Käsityölehti i våras och storleken var faktiskt ganska bra. Jag tycker att det är svårt att bedöma om ett nytt mönster har bra mått eller inte. Tyget är Majapuus garagefrottée. Huvan är fodrad med trikå från en gammal t-skjorta.


Beebo fick äntligen sin jacka. Tyget är köpt på Tygloppis för ett par år sedan så nu räckte tyget nippanappa :-). Fodret hittade jag på samma tygloppis. Fina dragkeden är från Royal-tuote och mönstret är ett litet omarbetat mönster från Ottobre.


Två ganska stora tyger har också fått gå via symaskinen till något mer användbart. Min pappa beställde två nattskjortor och efter mycket möda lyckades jag knåpa ihop dem. Storleken var typ 7XL så det gällde att hålla tungan rätt i mun :-). 

Smått sytt

Jag har fått sy så gulliga små saker åt en alldeles ny bebis.

Beställningen var egentligen några ammningsinlägg, och visst blev det en hög sådana också, och en blöjpåse. Men jag ville också sy något åt bebisen så det blev ett lapptäcke och några par vantar. Både filten och vantarna är fodrade med supermjuk brun stretchfrottée (köpt från Eurokangas för lääänge sedan).

Babyvantar måste nog vara något av det gulligaste man kan sy när det blir så puttenuttigt och smått. Jag valde att vändsy vantarna så att alla sömmar hamnar mellan tyget och det funkade ju bra, bara man minns åt vilket håll resåren ska töja...

Till filten valde jag nya tyger för att få rätt färgskala (ränder från Hilco, imse vimse och elefanterna från Liandlo, resår från Ikasyr). Bandkantningen gick kanske inte helt strålande och jag fick faktiskt sy om ena kortsidan för den blev verkligen inte bra. En bandkantare skulle nog vara bra att ha, men å andra sidan så blir man förstås skickligare när man övar.



Hoppas att både bebisen och föräldrarna gillar filten och vantarna!

lördag 6 juli 2013

Loppisrunda i Purmo


Ibland hittar man skatter... Idag har jag varit på Loppisrace i Purmo och man kan lugnt säga att Purmo levererade. Den här gamla vinyltapeten blev min för 4 euro. Jag visste precis till vad en bit skulle gå till och jag fixade också det genast när jag kom hem.

Korgen är min mormors gamla. I den bar hon alltid ut kaffet på gården. Den rutiga självhäftande plasten som skyddade bottnen hade blivit ganska ful och jag försökte fixa det med en bit vaxduk, men jag var inte nöjd över resultatet. Nu ser den ut som jag vill att den ska se ut!

fredag 5 juli 2013

It´s flädertime again!

Vi har varit en sväng till Sydsverige och Danmark (mer om det senare). Jag blir alltid lika glad av två saker man ser när man kör söderut: vindkraftverk och fläderbuskar. Jag kan inte förstå hur någon kan ställa sig negativt till vindkraftverk (utom kanske de som fick traumor i barndomen när de inte fick vindsnurror att leka med). Fläderbuskarna som gör mej glad är inte druvflädrar (som är giftiga prydnadsbuskar) utan äkta fläder som doftar så otroligt gott och har så fina blomställningar.

Till min förvåning blommade vår egen fläder när vi kom hem så nu har jag igen fixat några liter egen fläderblomssaft. Receptet hittar du i ett tidigare inlägg. Fläder ska inte egentligen alls växa i Finland och ännu mindre i Vasa, men vi har en som blir större för varje år.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...